HTML

Misszió

Hiszünk abban, hogy a világpolgárok szemével Budapestet átértékeljük, a kellő távolságtartással értékeit és hibáit helyén kezeljük. A köztér mint a találkozások színpada – fedett, nyitott, lent vagy fent van - jelenti a problémamegoldás kulcsát. Erről írunk, és vitatkozunk veletek.

Profil

Csillag Katalin / Gunther Zsolt. Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket.

Rovatok

Miről írjunk?

Durva tereprendezés - Corvin-szigony

2009.03.25. 09:51 Gunther Zsolt

Ha valaki átsétál a VIII. kerületi Futó utca Üllői úthoz közel eső részén, már sejtheti, milyen nagy változás van készülőben. A Corvin mozi mögötti, lepukkant eklektikus épületek eltűntek, helyükön most betonkolosszusok állnak. A körút felé egy bevásárlóközpont épül, a másik irányban egy tágas tér, mentén testes lakóépületek. A helyzet jelen állapotában egyrészt riasztó, másrészt a lehetőségek szabad tárháza.
Logikus, hogy a jó tömegközlekedéssel rendelkező központban, és nem a kertvárosban sűrűsödik a város. Ezt nevezzük mi építészek intenzív fejlesztésnek, szemben a szokványos burjánzó, városszéli zöldfelületeket felzabáló extenzív fejlődéssel. Ha egy megújuló környezetben vonzó lakóházak épülnek, ez kétségkívül hozzájárulhat a városi lét felértékelődéséhez. Nemcsak szórakozni, vásárolni és dolgozni járunk a kertvárosból a központba, hanem helyben is lakunk.
Dicséretes, hogy a sűrű belvárosban új és színvonalas tér készül. Mikor létesült Budapest belső részein utoljára KÖZTÉR? Ez nagyon fontos kérdés, hiszen a városi tér a városlakók színpada és nézőtere egyben. Nem virtuális tér, hanem a hús-vér kapcsolatok helyszíne. Esély a találkozásra és a városi lét élvezetére. A tér azonban akkor jó, ha kötődik a helyhez, és nem egy idegenül behelyezett képződmény. Kapcsolódnia kell a környezethez, a hely szellemiségéhez. A nyolcadik kerület tele volt és van apró üzletekkel, műhelyekkel, mely az elmúlt századok kézműiparát idézik. Ha egy hasonló szellemiségű tér lesz itt, akkor az emberek hamar elfogadják. Ha túl mondén, ki fog lógni a nyolcadik kerület szövetéből.

A tér peremén állnak a nagy lakóépületek, megnyitás nélkül a belső irányában. Léptékváltás történik, melyet nagyon nehezen lehet tudomásul venni. A sűrűség nem zavaró, hiszen ez a városi lét szerves része. Azonban attól félek, hogy az új épületek tömbszerűsége más lesz, mint a bérházak porózus szerkezete. A hagyományos bérházak zárt jellegük ellenére ugyanis többrétegűek: mást rejt az utcafront, a kerti és a hátsó udvari szárny.    

5 komment

Címkék: durva tereprendezés

A bejegyzés trackback címe:

https://kozter.blog.hu/api/trackback/id/tr371024161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sandor68 (törölt) 2009.03.25. 16:49:58

Üdv. Ennyi? Lesz folytatás? Igéretes kezdés, de.. Ez a cikk mintha félbe maradt volna.

István (soundblog) · http://sound.freeblog.hu 2009.03.26. 12:20:22

Ez a bejegyzés nekem is félbehagyottnak tűnik.
A téma érdekes, jó ötlet ez a blog, várjuk a folytatást!

szedan 2009.03.26. 21:53:22

Jó téma, én is várom a folytatást. Viszont az egész blogban jó lenne több kép, amik nagyíthatóak is ( mondjuk feltöltve flickr-re vagy vmi hasonlóra ). Ha már építészeti téma, legyen vizuális.

Hozentroger 2009.04.03. 21:09:58

Maga a "Sétány" adott, vagyis adott volt: a Práter utca. A szebb időkben ez volt a déli Józsefváros ütőere, nagyon korai, hajdani kereskedőutca, egyébként szép rálátással a Citadellára (vö. Corvin sétány - elvágva mindkét végén). Most ugye olyan amilyen, viszont két dudás alapon és a Corvin Szigony túlépítéséből adódó forgalmi terhelés miatt a Práter utca az új lakótelep (ne szépítsük!) szervízútjává fog silányulni.

Emiatt szerintem a hajdani iparosnegyed letarolása mellett a Práternek juttatott járulékos kegyelemdöfés a második számú veszteség amit a Corvin-Szigony számlájára írhatunk.

NRG44 · http://althir.org 2009.04.04. 17:21:30

Az utolsó kép tök jó, olyan, mint '45-ben XD
süti beállítások módosítása