HTML

Misszió

Hiszünk abban, hogy a világpolgárok szemével Budapestet átértékeljük, a kellő távolságtartással értékeit és hibáit helyén kezeljük. A köztér mint a találkozások színpada – fedett, nyitott, lent vagy fent van - jelenti a problémamegoldás kulcsát. Erről írunk, és vitatkozunk veletek.

Profil

Csillag Katalin / Gunther Zsolt. Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket.

Rovatok

Miről írjunk?

Belvárosi sportház (parkolóház mintára)

2009.04.03. 07:00 Gunther Zsolt

Ha már nem találunk sportolásra alkalmas helyet a föld alatt, akkor nézzük meg mégis a foghíjakat a föld felett (ha a belvárosban két épület között elbontanak egy harmadikat, az így létrejövő üres telket foghíjnak nevezzük). Ha a foghíjak elég tágasak, akkor mód nyílik sportpályákat, uszodát stb. egymás fölé, mellé elhelyezni. Tehát megint dobozolunk.

Képzeljünk el egy kockát, mely csak a mozgásról szól. Stresszes emberek be, relaxáltan, kipirult arccal, elfáradva ki. Lehet uszoda fölé kézilabdapályát tenni, vagy éppen fordítva. A tetőre pedig egy napozóteraszt nyitott pezsgőfürdővel. Mellettük elfér a squash, a fitness, a masszázs. És mindez a belváros kellős közepén. Már volt egy tervpályázat a belvárosi Bástya utca egy foghíjtelkén, melyen mi ezt az elvet alkalmaztuk. Doboz doboz hátán... Nem terjengős, hanem rettenetesen sűrű. A belváros hangulatát hozza vissza.

modell: 3h

4 komment

Címkék: sportolás budapesten

A bejegyzés trackback címe:

https://kozter.blog.hu/api/trackback/id/tr601042113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káposztakukac 2009.04.03. 15:29:34

szerintem erre nem nagyon van igény. sporttal nem lehet sokat keresni, egy ilyen foghíjtelekre inkább irodát vagy társasházat építenek.

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2009.04.03. 16:12:12

Igény van rá - a Sportmax is nagyon jól érzi magát, és a Neo Centerbe is terveztek sportpályákat. Csak nem a lakossági igény hajtja a piacot, hanem a befektetői érdek...

Káposztakukac 2009.04.03. 21:09:52

@budapestjovoje: a lakosságnak általában addig tart az igénye, ameddig nem kerül neki semmibe...
egy ilyen helyett fenntartani szerintem magyarországon önerőből illuzórikus, amikor még a kifejezetten pénzes ügyfélkörrel rendező, igényes fitness-centerek is csődbe mentek a havi 20 ezres bérletárak mellett.

megállnék egy szóra 2009.04.04. 11:58:38

Ebben a cikkben nem érzek semmi "erőt". Nem érzem, hogy hozzátenne a többi íráshoz valami pluszt. Amit mondani kíván, az tényleg csak annyi, hogy a - két meglévő cikkben leírt -vertikális "űrt" kitölti.
Úgy érzem, hogy aki mozogni akar, az úgyis megtalálja a számára megfelelő helyet. Így, hogy itt a jó idő sokkal jobb lenne, ha hétvégenként az emberek elmennének a városból. Lehet futni, túrázni, várost nézni; az ország egész területén élők megtalálhatnak a településük közelében csodálatos helyeket...
És még valami: talán nem kellene az összes írásnak ennyire Budapestről szólnia, ráadásul annak is a belvárosáról. Ez egy speciális helyzet, országos arányt tekintve nem ez az általános. Jó lenne hallani országon belüli, esetleg küllföldi pozitív példákról, megoldási lehetőségekről.
süti beállítások módosítása