HTML

Misszió

Hiszünk abban, hogy a világpolgárok szemével Budapestet átértékeljük, a kellő távolságtartással értékeit és hibáit helyén kezeljük. A köztér mint a találkozások színpada – fedett, nyitott, lent vagy fent van - jelenti a problémamegoldás kulcsát. Erről írunk, és vitatkozunk veletek.

Profil

Csillag Katalin / Gunther Zsolt. Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket.

Rovatok

Miről írjunk?

Padlásbeépítés vagy loftlakás?

2009.04.17. 11:00 csillag katalin

A belvárosi padlásokat általában beépítik, és nem kezdenek vele valamit. Ha kezdenek vele valamit, akkor van esély olyan lakások létrehozására, melyeket nagyvonalúságuk miatt loftoknak nevezünk. A loft szót vizsgálva eljuthatunk a fennkölt, fennsőbbséges fogalmáig. De miért is állítom szembe a padlásbeépítést a loftlakással?
Mert az előbbi a szükségszerűség, az utóbbi pedig a lehetőség. Az előbbi a kényszer szülte nyomor, az utóbbi a tér luxusa. Az előbbi a tatarozás pénzügyi hátterét biztosítja (nem annyira hullik már a vakolat), az utóbbi a ház értékét növeli. Az előbbi külvárosi és kispolgári, az utóbbi nagyvárosi és nagypolgári. Az előbbiben a tv képernyője nagy valószínűséggel nagyobb, mint az utóbbiban.

Az előbbi egy kifacsart padlástér konzerválása, az utóbbi az örökség tehetséggel történő továbbvitele és kiegészítése. Az előbbit cseréppel borítják, és kutyaólablakon – jó esetben velux béjzen – keresztül jut be a fény. Az utóbbit lehet fémlemezzel fedni, és nagy felületen – általában velux deluxon – át jut be a fény. Az előbbiből az eget lehet látni, az utóbbiból panoráma tárul a városra. Az előbbi arról szól, hogy mit lehet még 1.90 m alatt kihasználni és eladni, az utóbbit az 1.90 m fölötti tér érdekli. Az előbbiben a dizájn a mértéktelenséget jelenti, az utóbbiban a mértékletességet. Az előbbiben buherált sarokkád van 1.90 m alatt, az utóbbiban zuhanyozó 3 méteres belmagassággal. Az előbbiben lehet bulit tartani, az utóbbiban lehet vendégeket is fogadni.
Az előbbi a szomszédos tetőformákhoz igazodik görcsösen, az utóbbi iskolát teremt, ugyanakkor a tetőtáj részévé válik. Az előbbit azért lehet eladni, mert az árengedmény megfelelő, az utóbbit pedig azért, mert olyan jó. Az előbbibe panelból költöznek (bármi legyen, csak ne lapos tetejű), az utóbbiba adyligeti családi házból vissza.

 

21 komment

Címkék: tetőtér körvarázs

A bejegyzés trackback címe:

https://kozter.blog.hu/api/trackback/id/tr671066213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.04.17. 11:47:14

Friss, ropogós írás egyenesen az elefántcsonttoronyból :)

Káposztakukac 2009.04.17. 12:33:05

@eloszto: és ez nem csak erre az írásra igaz... nem tudom, hogy miket szednek a tisztelt szerzők, de nagyon erős anyag lehet:)

mldrv 2009.04.18. 10:11:19

már izé de hogy laknék abban a fehér izében? nekem vmi irodának néz ki. mi a franc az a lépcső pl?

ja, minek a 3 m-es szar zuhanyzó? nem hotelben akarok lakni, kád vagy sarokkád jöhet csakis.

igenis fontos az 1.90 m alatti részek kihasználása :) én már csak tudom, mert otthon a családi ház emelete már tetőtéri és persze a szobám az emeleten.. :)

szóval nekem sokkal jobban tetszik a másik lakás (tehát a 2. kép, az első gondolom csak vicc) :) sokkal otthonosabb... imádnék egy ilyet :) biztos az otthoni imprinting miatt...

megállnék egy szóra 2009.04.18. 21:46:12

"A belvárosi padlásokat általában beépítik, és nem kezdenek vele valamit."
Ezt nem igazán értem... Mert ha már beépítették, akkor úgy érzem, hogy kezdtek vele valamit... Arról már lehet vitatkozni, hogy vajon jól, vagy rosszul építették-e be...

Azzal sem igazán értek egyet, hogy a hagyományos módon beépített padlástérbe a panelból költöznek...
Én is laktam panelban, és ott is lehet légies tereket alkotni, igaz pénzbe és energiába kerülnek a nagyvonalú terek és berendezések...

Úgy érzem, hogy a panelban élőket sokan lenézik, pedig a panellakások elrendezése sokkal jobb, mint bizonyos újépítésű lakóparkok lakásai, csupán az építés technológiáj más...

Ha lakásokról - hagyományos tetőtéri, vagy loftról - beszélünk, akkor a harmadik kép szerintem sem ide való, hiszen az tényleg egy irodai belső teret ábrázol. Azonban ilyen iroda nem hiszem, hogy létezik, ahol csak asztal, asztali lámpa és szemetes van. Hol van ebből a tetőtérből az "élet"?

Holló Mátyás 2009.04.18. 22:38:38

@mldrv: Én úgy gondolom a tágas terek igenis kényelmesebbek, életszerűbbek. Az más dolog, hogy miben szocializálódtunk. Én is tetőtérből jövök, én is megszoktam az alacsony, kis szobámat, de egy tágas belvárosi lakásnak vagy egy barokk tetőtérnek szerintem nincs párja. Ez is annyira nem a mindennapjaink része, mint a hotelben lakás (írod te is), gondolom ezért nálad is az asszociatív kapcsolat a 3m-es zuhanyzóval. Tényleg fontos az 1,90 alati tér, de szerintem ott a gardóbnak a helye. Az ember meg éljen, dolgozzon olyan térben ahol van fény és levegő.

Holló Mátyás 2009.04.18. 22:40:18

@megállnék egy szóra: Teljesen igaz. Ez egy iroda. Egy tágas iroda, ami arra vár, hogy feltöltsék élettel. Van tá lehetőség. Visszakérdezek.: Az általad favorizált lakásban hol van az életTÉR?

megállnék egy szóra 2009.04.18. 23:11:03

@Holló Mátyás:
Félre értettél: nem favorizálom a panelt!!! Csak nem szeretem, amikor lenézik azt, aki panelban lakik. Én is a világos, átlátható tereket szeretem. És úgy látom, hogy ez panelban is megoldható - igaz a belmagassággal nem tudsz mit kezdeni. Nem szeretem, ha a a lakótelepi lakásokban élőket a lepukkantaknak és igényteleneknek tartják - úgy, mint ahogy ebben a cikkben érzékeltem.

Holló Mátyás 2009.04.18. 23:27:35

@megállnék egy szóra: Szerintem nincs itt lenézve egy lakótelepi sem. Sokkal inkább az az életszemlélet, amibe a lakótelepi embert belénevelték, hogy azért lakunk panelben, mert az jó.

megállnék egy szóra 2009.04.18. 23:32:43

@Holló Mátyás:
... meg talán azért is lakunk panelban, mert az olcsóbb, mint az újépítésű, vagy a nem lakótelepi társasház...

mmBálint 2009.04.18. 23:42:47

@Holló Mátyás: "Sokkal inkább az az életszemlélet, amibe a lakótelepi embert belénevelték, hogy azért lakunk panelben, mert az jó."

????.... Ilyen van? Hogy lehet hogy én ilyesmit SOHA nem hallottam?.. :-)
(Oké, leszámítva a hatvanas évek szoci propagandáját, de gondolom most nem azzal kéne vitatkozni.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.19. 01:11:35

Hogy jutottatok el a tetőtértől a panelig?

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2009.04.19. 04:14:12

Felháborítóan pimasz a tisztelt posztoló írása. Érvelhet, hogy azért szűkszavú, mert mi majd így jót tudunk vitatkozni. De úgy érzem ez a poszt sem képezheti vita alapját.
Sztereotip és leegyszerűsítő mivolta képtelenné tesz gondolkodni. Nem hiszem el, hogy két építész csupán ennyit nyújt vitaindító gyanánt. Nem hiszem el, hogy ilyen egysíkúan gondolkodna ma, Budapesten két építész. Képtelen vagyok elhinni, hogy ilyen felelősségteljes hivatást űző szakember ilyen messziről szemlélné társadalmunk egészét. Amennyiben pedig egy külön államnak tekintjük Budapestet, (ami már önmagában is nevetséges) akkor is nagyon-nagyon gáz.
Örültem nagyon amikor olvastam a "kozterblog" misszióját, de egyre zavarosabb számomra a koncepció.
Elitista-mímelés, zavaros szociális utalásokkal megtűzdelve.
Továbbra is a valóban elitista Octogonba és a kitűnő Echoba bízhatunk.
Mindezek mellett én remélem, hogy a blog komolyabb lesz, és láthatjuk majd miként keresik az építészek a párbeszéd lehetőségét bárki olyannal aki urbanizált környezetben él.

megállnék egy szóra 2009.04.19. 10:35:39

@Nostro:
Igaz, eddig még csak 14 bejegyzés jelent meg a KÖZTÉR-en, de sajnos nem ez az első, amitől én is többet vártam volna.
Talán még a felsőoktatási intézmények is több utánajárást kérnek a diákoktól egy témával kapcsolatban...
Lehet írogatni, lehet ötletelni, de az írást nem kell kényszernek éreznie a poszt írójának... Nem azért kell írni, mert növekednie kell a bejegyzések számának, és szerintem nem a karakterek mennyisége határozza meg, hogy van-e mondanivalója egy írásnak.

csin 2009.04.19. 19:09:12

Nehéz így építésznek lenni Magyarországon.nem is nagyon lehet.
És ez a poszt is, úgy, mint a blog is azért van szerintem, h felnyissa a kis butusarcúak szemét, h jéé milyen fasza teret lehet csinálni egy tetőtérből új eszközökkel, és lépjünk már át a lambériás életszínvonalon, és h ilyen is van.
az az ember aki hozzászól egy témához, legyen már informált az építészetről,tudja már h h is áll ma ez a szakma europában és a világban, vagy legalább is legyen lehetőleg nyitott.de tényleg legalább az, aki hozzászól.
Az elejétől kezdve olvasom a blogot, és néha sírvafakadok, hogy azt a kurvaéletbe.milyen gyökerek, de mennyire!!!és azt hiszik h mennyire rohadtul értenek hozzá, Sőt mindenhez értenek.
és mielőtt valaki is fikázná a másik munkáját nézzen szét a saját asztalán. és az h iylen témákat hoznak az építészek.hát mit hozzanak nektek, nektek akik a mindenség tetején álltok.hozhatnának olyan témát, mert tudnának hozni, csak ti zigotaagyúak nem fognátok fel, mert ezt sem fogjátok fel amit azt hiszitek h felfogjátok.
Emberek!!ha csak addig terjed, h minden új megközelítés elutasítandó, akkor mi lesz velünk????

megállnék egy szóra 2009.04.19. 19:33:28

@csin:
A téma még jó is lenne. És persze, össze lehet hasonlítani a hagyományos tetőtérbeépítést a lofttal. Azonban nem biztos, hogy ez az ötletelő cikk, ezekkel a képekkel a legmegfelelőbb erre.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.19. 19:34:16

@csin: erről a védőbeszédről a Művészet c. színdarab jutott szembe :))) Fehér vászon vs. magasművészet.

Dualon · http://e-arc.hu 2009.04.19. 19:59:59

Sajnos csatlakoznom kell oly sok előttem szólóhoz: az írások témái jók, de a szerzők messze nem fejtik ki őket.

A blog indulásakor rajongva vártam minden bejegyzést, mert a szó leghangsúlyosabb értelmében hiányt tölthettek volna be.
Ehelyett azonban úgy érzem, hogy a szerzők sok remek gondolatot osztanak meg, de nem viszik végig őket. Nincsenek igazán kibontott elméleti okfejtések, nincsenek tények, adatok, de a merőben szubjektív megközelítés is vérszegény.

Konkrétan e poszt esetében is hiányolom, hogy milyen lehetőségek adódnak az ilyen tetőtereknél, milyen példákat és ellenpéldákat mutatnának a szerzők, sőt, akár maguk milyen terveket készítenének efféle terekhez. És csak három ötletet írtam abból a kb. tucatnyiból, ami e pillanatban eszembe jutott. Némi töprengéssel lenne ez félszáz is.

Remélem, senki nem veszi rossz néven a hozzászólásom - konstruktívnak szánom, mert tényleg óriási lehetőségek lakoznak a feldobott remek gondolatokban.

megállnék egy szóra 2009.04.20. 00:42:40

@csin:
Rendben, hagyjuk azt, hogy pl. én mit gondolok.
De ha abból indulsz ki (objektíven szemlélve), hogy ez egy vitaindító, gondolatébresztő, "új megközelítést" hozó cikk, akkor kérlek nézd meg, hogy érdemben hány hozzászólás keletkezett a témával kapcsolatban. És úgy érzem, hogy ez a cikk írójának róható fel... Csak stabil alapra lehet építkezni, és szerintem ez a poszt nem biztosít biztos alapot a további építkezésre... :(

Én is azért látogatom a blogot, mert érdekel(ne) a téma - hisz hasonló problémákkal találkozom nap mint nap - és nem azért, mert jól esik másoknak beszólni. Szeretném, ha ezt nem "fikázásnak" fogná fel valaki, hanem építő kritiknak.
Úgy gondolom, hogy azért lehet egy-egy témához hozzászólni, hogy elmondhasd a véleményed. Nekem ez a véleményem, hát vállalom!

Egyébként "szétnézek a saját asztalomon"... A munkám során próbálom minden egyes mondatomat értelmesen megfogalmazni; nem rizsázni, hanem a lényegre koncentrálni; a helyzetfeltárásoknál konkrét adatokkal szolgálni; félkész munkát nem kiadni a kezem közül... stb.

mldrv 2009.04.25. 03:56:40

@Holló Mátyás: biztosan félreértjük egymást. az 1.90 alatti tér kihasználásánál nem arra gondoltam, hogy ott kéne ácsorogni, hanem olyan bútorokat kell oda rakni, ami elfér, *és* aminek kényelmes így is a használata.
a kényelem nyilvánvalóan nagyon fontos. valamint az is fontos, hogy a sok cuccod legyen hová rakni (tehát kellenek bútorok hacsak nem dobozokba akarod tenni őket). aztán a fény is elengedhetetlenül fontos, de annak nem sok köze van a belmagassághoz :) inkább ahhoz, hogy hol vannak az ablakok elhelyezve, és milyen a lakás fekvése.
zuhanyzó ügyében nem a 3m volt a lényeg, hisz hotelek is gyakran nem érik el azt a belmagasságot, hanem maga a tény, hogy zuhanyzó, ahol nem lehet leülni, stb... a kényelem hiányzik egy zuhanyzóból.
összefoglalásul pedig, a második kép ugye egy irodáról készült amúgy, annak mióta is kéne otthonosnak lennie?

a többi vitához inkább nem szólnék hozzá ennél többet: az tény, hogy elég kevéssé fejtették ki a posztot, de legalább érdekes a téma. :D viszont marha általánosító az adyligeti családi ház (én kb onnan jövök, mégse a 3. képbe költöznék :D ).

mldrv 2009.04.25. 03:57:28

@Holló Mátyás: biztosan félreértjük egymást. az 1.90 alatti tér kihasználásánál nem arra gondoltam, hogy ott kéne ácsorogni, hanem olyan bútorokat kell oda rakni, ami elfér, *és* aminek kényelmes így is a használata.
a kényelem nyilvánvalóan nagyon fontos. valamint az is fontos, hogy a sok cuccod legyen hová rakni (tehát kellenek bútorok hacsak nem dobozokba akarod tenni őket). aztán a fény is elengedhetetlenül fontos, de annak nem sok köze van a belmagassághoz :) inkább ahhoz, hogy hol vannak az ablakok elhelyezve, és milyen a lakás fekvése.
zuhanyzó ügyében nem a 3m volt a lényeg, hisz hotelek is gyakran nem érik el azt a belmagasságot, hanem maga a tény, hogy zuhanyzó, ahol nem lehet leülni, stb... a kényelem hiányzik egy zuhanyzóból.
összefoglalásul pedig, a második kép ugye egy irodáról készült amúgy, annak mióta is kéne otthonosnak lennie?

a többi vitához inkább nem szólnék hozzá ennél többet: az tény, hogy elég kevéssé fejtették ki a posztot, de legalább érdekes a téma. :D viszont marha általánosító az adyligeti családi ház (én kb onnan jövök, mégse a 3. képbe költöznék :D ).

mldrv 2009.04.25. 03:58:22

hmm nem küldi el a postom..? vmi internal errorra hivatkozik
süti beállítások módosítása