HTML

Misszió

Hiszünk abban, hogy a világpolgárok szemével Budapestet átértékeljük, a kellő távolságtartással értékeit és hibáit helyén kezeljük. A köztér mint a találkozások színpada – fedett, nyitott, lent vagy fent van - jelenti a problémamegoldás kulcsát. Erről írunk, és vitatkozunk veletek.

Profil

Csillag Katalin / Gunther Zsolt. Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket.

Rovatok

Miről írjunk?

Padlástól a loftokig _01

2009.04.24. 07:00 csillag katalin

Konferencia zajlott  2009. február 27-én a Szt. István bazilika lovagtermében, a KÉK (kortárs építészeti központ) szervezésében bécsi és budapesti tetőterekről. (link) Egy építészeti konferencia, mely zsúfolásig tele van építészekkel, és nemépítészekkel. Ritkaság manapság.
Végre úgy beszélünk tetőterekről, hogy jelen vannak a döntéshozók, az építészek, egy innovatív és igényes beruházó – és ellenpontként bécsi döntéshozók és építészek. A konferencia során végig az a kérdés motoszkál bennem, hogy miért vagyunk ilyen végtelenül földhözragadtak? Miért tilos nálunk a progresszív építészeti tér? Ennyire bénák vagyunk mi építészek? Ennyire nyomorgat minket a beruházó? Vagy éppen a hatóság?
Az örökségvédelem itt szóban támogatta az innovációt: ők nagyon örülnének, ha végre formabontó példák épülnének. Okrutay Miklós szerint az egyetlen igazán követendő példa Erick van Egeerat tetőtérbeépítése az Andrássy út elején. Szerintem az EEA példája pont a bazilika tetejéről nézve szétrobbantja a budapesti tetőtájat, magamutogató, és ráadásul érthetetlen. A köznyelv bálnának nevezi az építményt a tető felett. Ha ez üdvözlendő, akkor néhány házzal odébb megjelenhetne egy teknőc, egy elefánt, egy víziló stb. Állatkert Budapest tetején. Élvezhető helikopterről vagy a bazilika kupolájáról. Új tetőtéri vízió Budapest számára.
A bálna melletti Nagy Péter-féle szinte láthatatlan loft sokkal érzékenyebb és intelligensebb. Nem azt mondom, hogy mindegyik tetőtérbeépítés legyen ennyire visszafogott, de az építész felismerte, hogy ezen a helyen nem szabad a bálnának konkurenciát teremteni.
Ma meglehetősen rendezetlen kép fogadja a szemlélőt, aki felnéz vagy éppen lenéz a tetőkre. A magastetők világát meg-megosztják a lapostetők és azokon elhelyezett bódészerű felépítmények, az antennaerdő és az egyéb buherából odatett dobozok. Találunk itt még graffitiket, melyek a bátorság fitoktatásáról árulkodnak. Ma Budapesten a tető nem élettér, legyen az magas vagy lapos. Leginkább raktár. Persze vannak élelmes vállalkozók, akik építettek be tetőket, de ezek többsége ugyan azt a szomorú kicsinyességet mutatják, ráadásul hőtechnikailag rosszul megoldva. A méret 30-80 m2 mert az tuti elmegy. Milyen előnye lehet a tetőszint rendezésének? Megújulhat a ház alsó része, esetleg új lift kerül be vagy a lépcsőház újul meg. Ennél jóval nagyobb hozadéka lehet a tetőtéri beépítéseknek, hogy szinte egyedüli lehetőség új, nagyvonalú belvárosi lakások kialakítására. A város minőségi upgrade-je, ami egyben sűrítést is jelent. Ebből a városból pedig a minőség hiányzik, vagy nagyon elenyésző. A tetőtér vagy tetőszint potenciális lehetőség az egyedülálló tériséggel bíró lakások vagy irodák létrehozására. Itt lehet MÁSKÉPP gondolkodni, nem sztereotípiákban. Igen, lehet, hogy a fürdőszoba bekerül a nappaliba vagy a tetőkert esetleg télikert izgalmasan kapcsolódik a lakás tereihez. Érdekes átlátások jöhetnek létre nem beszélve az irányított látványról, mint kompozíciós elemről. A tető a szabad képzelet területe, de csak akkor, ha lehetőséget kapunk a hatóságtól, a megbízóktól, a műemlékvédelemtől. (egyidejűleg)

Fotó: Gunther Zsolt

 

2 komment

Címkék: tetőtér körvarázs

A bejegyzés trackback címe:

https://kozter.blog.hu/api/trackback/id/tr971080198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megállnék egy szóra 2009.04.24. 10:05:53

(Én Kortárs Építészeti Központot írtam volna az első bekezdés zárójeles részébe...)

Gratulálok! Végre egy olyan bejegyzés, ami kerek - van eleje, közepe és vége is; a bekezdések kapcsolódnak egymáshoz; ráadásul a cikknek még mondanivalója is akad. Csak így tovább!
Bár a címválasztás szerintem nem az igazi...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.25. 00:06:00

Az Andrássy 9 teteje ráadásul klíma nélkül (de gyakran még azzal is) élhetetlen. Maga a designház pedig a rövid évek során annyira lepusztult, hogy már most renoválni kell. A Paulay-s modern szárny belső burkolásai ráadásul szipla gagyik.
süti beállítások módosítása