HTML

Misszió

Hiszünk abban, hogy a világpolgárok szemével Budapestet átértékeljük, a kellő távolságtartással értékeit és hibáit helyén kezeljük. A köztér mint a találkozások színpada – fedett, nyitott, lent vagy fent van - jelenti a problémamegoldás kulcsát. Erről írunk, és vitatkozunk veletek.

Profil

Csillag Katalin / Gunther Zsolt. Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket.

Rovatok

Miről írjunk?

Tetőtérbeépítés mint geg, vagy mely éppen filozófiai kérdéseket vet fel

2009.05.25. 07:00 Gunther Zsolt

Mi építészek, úgy vélem, akkor viselkedünk helyesen, ha nem vesszük magunkat mindig túlzottan komolyan. A klasszikus műépítész fekete, magas nyakú garbóban, hozzá fekete öltönyben, természetesen fekete zokniban és cipőben pózol. Sokszor elmaradhatatlan kellék a fekete napszemüveg, bármennyire is borús az idő. Az ilyen embertől csak nagyon komoly épületekre lehet számítani. Vannak építészek, akik másképp öltözködnek – és másképp gondolkodnak. Az MVRDV holland építésziroda mindig a járatlan, rögös utat választja. Teszi ezt akkor is, ha magastetővel van dolga.

Azt tudni kell, hogy a holland közönség építészeti tűrőképessége jóval nagyobb, mint a magyaré. A tűrőképesség kitolása pedig jó építész kezében egy olyan lehetőség, mellyel jobbat, értékesebbet alkothat a megrendelőnek. Ezen azért itthon is érdemes lenne elgondolkodni... A téglaépület fölött úgy teremtik meg az építészek a lakók magánegét, hogy az épület, ha elég kék az ég – márpedig ilyen is van Hollandiában - beleolvad teljesen a közégbe. Na, ez a mutatvány nem mindig jön össze, ilyenkor a lakók részben kisajátítják az eget maguknak. De csak részben, és nem teljesen, mint egy hagyományos tetőtérbeépítés esetében. És itt látszik, hogy lehet az égből is közügyet csinálni...

Fotók: MVRDV

 

Szólj hozzá!

Címkék: tetőtér

A bejegyzés trackback címe:

https://kozter.blog.hu/api/trackback/id/tr311123673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.