HTML

Misszió

Hiszünk abban, hogy a világpolgárok szemével Budapestet átértékeljük, a kellő távolságtartással értékeit és hibáit helyén kezeljük. A köztér mint a találkozások színpada – fedett, nyitott, lent vagy fent van - jelenti a problémamegoldás kulcsát. Erről írunk, és vitatkozunk veletek.

Profil

Csillag Katalin / Gunther Zsolt. Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket.

Rovatok

Miről írjunk?

Jogging a tetőkertben

2009.03.25. 10:15 Gunther Zsolt

Jómagam a hétvégét Győrben, a munkahetet Budapesten töltöm. Ami a félvidéki életet előnyben részesíti a budapestivel szemben, az elsősorban a természetközelség. Bár Győrben a belvárosban lakom, 2-3 perc alatt autóval vagy biciklivel kiérek a Püspökerdőbe (ártéri erdő a Duna partján). A hét során futásra, mozgásra marad a Margit sziget, melyet a VIII. kerületből kell elérnem. Szép nyári estéken a szigeti futókör zsúfolásig tele van, igazi tömegélmény, bár nem feltétlenül erre vágyom. Ekkor kezdtem el azon morfondírozni, hogy mi lenne, ha...

Először is: zsidónegyed. Néhány éve zajlott az Europan, egy az európai fiatal építészek számára kiírt pályázat. Az egyik pályázó az épületek, tömbök tetejét úgy zöldítette be, hogy egy összefüggő hurok alakult ki, mely természetesen magasságban is mozgott. A szó legszorosabb értelmében függőkertek lógtak be az utcák fölé, helyenként az épületek homlokzatai is növényborítást kaptak. Az elképzelés utopisztikus, de kisebb léptékben – akár egy tömbön belül, tömbrehabilitáció keretében – akár megvalósítható is. És ezzel egycsapásra eltűnnek a fekete lapostetők, helyette zöld, mosolygó emberek, lihegő kocogók, több oxigén stb.     

10 komment

Címkék: sportolás budapesten

A bejegyzés trackback címe:

https://kozter.blog.hu/api/trackback/id/tr671024190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

victoriginal 2009.03.25. 16:13:21

az összes háznak lebontani a tetőszerkezetét, és tetőteraszokat és tetőlakásokat mindenhova! :) ez a legértékesebb területe minden háznak, mégis behányok annyira elhanyagoltak és szürkék. pedig milyen jól is néz ki és milyen jó ott lakni...

Gáspár Norbert Pál · http://www.panoramio.com/user/185261 2009.03.25. 16:40:03

na ez az mai mo-n sose valósulna meg...
pedig mekkora jó ötlet:)

::: cikatrix ::: 2009.03.25. 16:41:09

::: nagyon támogatom a tetők zöldítését. támogatnám. kérdés, hogy ebben mi motiválja az illetékeseket, mert hogy az oték az nem... pénzünk, meg ugye arra sincs sokszor, hogy befejezzék vagy rendbe hozzák az épületet, nem hogy még ződ tetővel flancojjanak :::

csin 2009.03.25. 19:03:23

azért legyen hely majd napkollektornak és napelemnek is.

bardóczi 2009.03.25. 21:11:57

Kedves Zsolt és Katalin. Nagyon kell, amit csináltok. Alkotó építészektől a SZÓ. A konkrét témához: létezik ZÉOSZ, a zöldtető építők országos szövetsége (www.zeosz.hu), sokszor lehet velük találkozni konferenciákon. Eddig limitált sikerekre voltak képesek, legfőbb repianyaguk a siemens székház teteje. Sok múlik igazából az épített szerkezetek teherbírásán tető ügyben, ezért a Zsidónegyedi példát erősnek érzem. Amit viszont érdemes megfontolni: a szövetség rengeteg kísérleten van túl mind a földkeverékek (inkább termesztőközeg), mind a növényalkalmazás terén. Az előbbi azért izgalmas, mert kutatásaikból az jött ki, hogy zöld tetőkre leginkább szerves anyag szegény, könnyített, de jó adszorbens termesztőközegek kellenek, amit perlitből , agyag-granulátumból állítanak elő minimális humusz felhasználásával. Például úgy hogy bedarálják a régi fajanszot, tetőcserepet, miegymást. Ez egy előremutató, környezetvédelmi (sitt újrahasznosítás) jellegű eredmény. És hogy az OTÉK helyett mi motiválhat? Az ezáltal hatékonyabb hőszigetelés és az UV védelem.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.03.25. 21:49:06

Maga a zöldítés nagyon jó ötlet! Én mindenfajta zöldítést támogatok!!!
Múlt kedden fent jártam az egyik belvárosi lakóépület tetején (MagHáz), és elég elszomorító volt a látvány összességében, bár volt pozitív példa is: egy szomszédos legfelső emeleti lakásban a tulajdonos kialakított egy kis tetőkertet -nagyon szépen sikerült!
Bár nem vagyok igazán szakavatott a témában :) , de ha jól tudom, egy vékony termőrétegű (6-10cm talajréteg+műanyag szigetelőrétegek), varjúhájjal, egyéb évelőkkel beültetett tető nem terheli meg a szerkezetet sokkalta jobban, mint a cserepek és miegymás!-de ha tévedek, okítson ki valaki! És emellett a pozitív hatásairól ne is beszéljünk, hisz a nyári kánikula idején hűt pár fokot, télen kevesebb energia és pénz megy a fűtésre -talán csak el kéne terjeszteni a tetőlakás-tulajdonosok között ezeket a tényeket... És már csak látvány szempontjából is milyen üdítő lenne a sok aszfalt fölött zöldet látni!
A tetőkert, amire szerintem Zsolt gondol, már tényleg nagy falat lenne idehaza, hisz ahhoz, hogy mutatós növényeket kisebb fákat ültessünk be már jó vastag talajréteg kell, és szélvédelem... Ezeket nem okoskodásként írom, inkább csak ösztönözni szeretném a fiatal építészeket, hogy tervezzenek be masszívabb tetőszerkezetet az általuk megálmodott épületekbe! Nem helyettesítik az udvarokat, és a parkokat, de olyan jó kimenni egy növényekkel teleültetett tetőre és onnan nézni szerte szét! :)

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.03.26. 00:52:29

Az ötlet dicséretes, legyen is belőle valóság. Aztán nem csak a zöld a jó, hanem hát kérem szépen, micsoda kilátás van onnan fentről!

csillag katalin 2009.03.26. 09:10:39

Persze mi is tudjuk, hogy a zsidó negyed tetőzöldítése extrém ötlet, de arra mindenképp jó, hogy felhívja a figyelmet a tetők rendezetlenségére. Ami különösen elkeserítő, az a mérhetetlen mennyiségű felhagyott antenna. Szerintem kötelezni kellene a társasházakat ezzek eltávolítására. A színvonalas zöldtetők vagy zöldfelületek hosszútávú fenntartásának komoly akadályát maguk az emberek jelentik, hiszen számos esetben tapasztaljuk a 'közös lónak túrós a háta' jelenséget ill. a mérhetetlen igénytelenséget. Továbbá a jó értelembe vett közösségi szellem totális hiánya tapasztalható társasházi szinten . Tisztelet a kevés kivételnek. Jó lenne látni olyan kezdeményezéseket, amikor egy tömb kezd el azon gondolkozni, hogy mi lenne ha....lenne egy közös teraszunk, grillsütőnk stb.

Hozentroger 2009.04.02. 20:26:25

A ló háta nem túrós hanem turos, én is pont ma hallottam hogy így helyes.:)

A tragédia az, hogy az új építéseknél még rosszabb a helyzet. A lapostető magában hordja a gépészet-problémát (nesze neked modernitás), de nálunk nem nagyon foglalkoznak ennek orvoslásával. Tetőtérbeépítés ugyanez, menjetek végig a Király utcán ilyen szemmel.

megállnék egy szóra 2009.04.03. 00:07:24

Ötletelés szintjén valóban jó a téma, de ha magamból indulok ki, akkor nem biztos, hogy szeretnék a belváros nagy forgalmú, zajos, poros utcáinak mentén elhelyezkedő házak tetején sportolni, vagy grillezni...
süti beállítások módosítása