HTML

Misszió

Hiszünk abban, hogy a világpolgárok szemével Budapestet átértékeljük, a kellő távolságtartással értékeit és hibáit helyén kezeljük. A köztér mint a találkozások színpada – fedett, nyitott, lent vagy fent van - jelenti a problémamegoldás kulcsát. Erről írunk, és vitatkozunk veletek.

Profil

Csillag Katalin / Gunther Zsolt. Építészek vagyunk, akik nem hagyhatják szó nélkül a budapesti épített és építetlen antikultúrát, éppen ezért be kívánjuk vonni egy szélesebb, véleményformáló kört, hogy – legalább mentálisan – élhetőbbé tegyük környezetünket.

Rovatok

Miről írjunk?

Miért a tetőn (ha lehet a földön is)?

2009.04.22. 12:00 csillag katalin

A legtöbb fejlesztő csak szükségből épít zöldtetőt. Sokszor nehéz teljesíteni az egyes telkekre vonatkozó zöldfelületi mutatót (legyen elég fű és fa a telken), ilyenkor kénytelenek a tetőt is földdel borítani, és bele növényeket ültetni. A föld egy nehéz anyag, ezt felrakni a tetőre statikai problémákat vet fel (födém-, pillérmegerősítés stb.). Egy állandóan karbantartott, öntözött zöldtető – az ún. intenzív zöldtető – fenntartási költségei sem elhanyagolhatóak.
A zöldtető egy nagyvonalú gesztus a város felé: azt a talpalatnyi földet, melyet elvettem tőle, visszaadom a tetőn. Ha a földréteg elég vastag, akkor nemcsak füvet, hanem bokrot, sőt kisebb fát is lehetne ültetni belé. Ez a lombegyenleg szempontjából is pozitív. A satnya, út melletti fák helyett életerős cserjék, kisebb fák, melyeket egy automata csepegtető öntözőrendszer táplál meg.
No de akkor lehetne-e focipályát csinálni irodaházak tetejére? Mivel egy irodaház szélessége a bevilágítási paraméterek miatt legfeljebb 18 méter, ezért három-négy irodaház egymásmellettiségéből van meg a futballpálya szélessége. De ekkor lőttek az irodisták bevilágításának.
Ha körülnézünk a kisebb sportpályák körében, akkor elsőként az amerikai filmek jutnak eszembe, azokból is a manhattani, bronxi épületek tetején található kosárlabda pályák. Előnyük, hogy a magasban kevésbé erős a földközeli légszennyezés. Ellenvetés: a kosárlabda nem zöld, hanem aszfaltozott. Tehát innen látszik, hogy a füves sportpályák irodák, lakóházak tetején nem alakíthatók ki.
Még az úszómedence lehet alternatíva: egy 25x12.5 m-es szabványos méretű nyitott medence oldalsó közlekedőkkel ráfér egy irodaházra. Mellette lehet zöld, pihenőfelület, akár bár is. Az úszómedencénél ismét súlyproblémákba ütközünk: a mintegy másfél méteres vízréteg a szó legszorosabb értelmében nagyon komoly terhet ró a házra. Elképzelhető megoldás, de gazdaságilag nehezen kivitelezhető.
Van még egy lehetőség: kössük össze ezeket Viszont ha ezek a zöldtetők felületükben egy rendszert alkotnak, akkor sétakört, vagy netalántán futókört lehetne rajtuk elhelyezni. Ez a belvárosban nagyfokú összehangoltságot igényelne. Ugyanúgy mint az autósok zöldhulláma a kiskörúton.

Fotók: Delugan Meissl Associated Architects - Townhouse Wimbergergasse, Bécs
 

8 komment

Címkék: tetőtér körvarázs

A bejegyzés trackback címe:

https://kozter.blog.hu/api/trackback/id/tr111075530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2009.04.22. 14:05:00

Ez ugyan nem iroda, és még csak nem is hazai példa, de mindenképpen érdekes a tetőn létesített/létesíthető uszodákkal kapcsolatban.
epiteszforum.hu/node/8938

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2009.04.22. 14:06:01

Bocsánat. Nem uszoda, hanem úszómedence.

megállnék egy szóra 2009.04.22. 14:23:55

Ezt nem értem… „Ellenvetés: a kosárlabda nem zöld, hanem aszfaltozott. Tehát innen látszik, hogy a füves sportpályák irodák, lakóházak tetején nem alakíthatók ki.”
Miből látszik, hogy füves sportpályák irodák, lakóházak tetején nem alakíthatók ki?
A bekezdésből az derül ki, hogy a tetőkön kialakítható kosárlabdapálya, mely sajnos nem füves, de attól még, hogy a kosárlabdapálya nem füves, attól még füves sportpályák kialakíthatók.

Aktív zöldfelületű tetőkertet nem hiszem, hogy csak a zöldfelületi mérték biztosítás miatt alkalmaznak a tervezők, ugyanis az OTÉK, BVKSZ és a kerületekben lévő KVSZ-ek/KSZT-k elég szigorúan fogalmaznak azzal kapcsolatban, hogy mely esetekben lehet a tetőkerti zöldfelületet beszámítani a telekre előírt legkisebb zöldfelületi mértékbe.
Az OTÉK szerint a telek zöldfelülete: a teleknek a 25. § (1) bekezdése szerinti azon növényzettel borított terület (legkisebb zöldfelülete), ahol a termőtalaj és az eredeti altalaj, illetve a talajképző kőzet között nincs egyéb más réteg.
Ez számomra azt jelenti, hogy a tetőkert nem számítható be a legkisebb zöldfelület mértékébe, mert a „termőtalaj és az eredeti altalaj, illetve a talajképző kőzet között” van egyéb más réteg.

Ez nem a Jogging a tetőkertben c. bejegyzés folytatása?
Azonban a felvetés érdekes, de az egyes telkeknél biztos, hogy fenntartási problémákat okozna az összefüggő zöldfelület. Rádásul biztos biztos, hogy az egységes karakter kialakítása is problémás. Valamint még egy dolog: ha nincsenek az épületek telekhatárainál kerítések, azaz az emberek szabadon mozoghatnak, akkor azt vajon a ház lakói nyugodtan tűrik?

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2009.04.22. 21:14:15

Úgy tudom, hogy bizonyos százalékban attól még bele lehet számítani (extenzív zöldtető már kapásból 25%, a tetőkert meg 65%, nem?)
Én inkább azt nem értettem, hogy ott miért lennének szebbek a fák, mint lent? jó, folyamatosan öntözik őket, na meg a talaj általában jobb minőségű, de a szél erősebb odafent és az megtépázhatja őket, na meg azok kis méretű fák, és lehet, hogy megalomániában szenvedek de általában a nagy méretű fák az igazán szépek -számomra.
Ezek ellenére szép és jó a zöldtető és a tetőkert, és legyen belőlük minél több!
Jó, hogy ez a második bejegyzés, ami foglalkozik a témával!

Hugi.es 2009.04.23. 11:10:41

Szerintem nagyon jo otlet a haztetok teruleteinek kihasznalasa. Kulfoldon szamos pedat lattam arra, hogy gyerekek a haztetokon kialakitott palyakon jatszanak. Sot, sokszor az iskolak sportpalyait teszik oda, ami mindenkepp jobb megoldas, mint a ´pincekben´ kialakitott, sotet, budos tornatermek. Termeszetesen ez csak jo idoben mukodik.

De ha nalunk erre meg nincs lehetoseg, mert nem gazdasagos az uszomedence, vagy mert nehez osszehangolni a haztetoket, akkor is erdemes lenne tobb epulet tetejere zoldet tenni, parkositani. A haz lakoinak mindenkepp egy kellemes hely lenne, ahol nyugodtan el lehet kortyolni a reggeli kavet, vagy vasarnap delutan nyugodtan lehet konyvet olvasni. Es az lehet, hogy a fa nem szebb fent, mint lent, de az biztos, hogy frissebb a levego es nem dudalnak az autok.

En most egy ilyen hazban elek, es nagyon elvezem a tetot.

StopSzmog 2009.04.24. 05:05:57

Ez a következtetés ("innen látszik, hogy a füves sportpályák irodák, lakóházak tetején nem alakíthatók ki”) nekem sem világos. Mintha csak foci és kosárlabda létezne.

Medencéből meg lehet ellenáramoltatósat is csinálni, rögtön nem kell bele annyi víz :)

Csöpke 2009.08.05. 15:55:16

A következtetéseket én sem látom sem logikusnak sem megalapozottaknak.
Külföldön (pl. Németországban) léteznek példák tetőn kialakított sportpályákra - pl. futópálya irodaház tetején és úgy gondolom, hogy mindenki előszeretettel használja őket.
A másik, hogy persze, hogy a talajon a legszebbek a növények, csakhogy a talajon megtalálható zöldfelületeinket leginkább beépítettük, így nincs lehetőség bővítésükre. A zöldtetők alternatívát kínálnak, nem céljuk felváltani a talajon megtalálható zöldfelületeket.
Továbbá a zöldtetők növényzete alatt nem átlagos termőföld található - mert az túl nehéz is lenne - hanem speciális ültetőközeget használnak.

A képeken látható bécsi példa meg szerintem fantasztikus!

Szeressük a zöldtetőket! :)

Tökinger · http://napilaci.blog.hu/ 2010.02.10. 00:00:39

Hát ez a cikk eléggé keszekusza...nem is értem mit akar benne elmondani az író...
Amúgy hamár szabályozásról beszélsz, akkor nézz utána rendesen, mert igenis beszámítható.
Sőt valahol kötelező letesíteni is, csak úgy kaphat az épület építési engedélyt...
Sztem járj rendesen utána a témának és utána írj egy normális cikket...
Nem a témával van baj, az nagyon is jó, de ez így...
süti beállítások módosítása